Skip to main content

Zo komen duurzaamheid

en techniek samen

De daadwerkelijke uitwisseling start begin september 2019. Op technische slimme wijze maken de partijen gebruik van elkaars warmte en koude. NorthC Datacenters (fusiebedrijf NLDC en The Datacenter Group) is de partij die zijn projectpartners van warmte voorziet. De restwarmte van het Aalsmeerse datacenter wordt getransporteerd op een ring. Circulatiepompen transporteren het water. Met een warmtepompinstallatie kan elke locatie het water zo nodig verder opwaarderen tot de juiste temperatuur. Het afgekoelde water gaat terug naar NorthC. Die koude zet het datacenter weer handig in om zijn de datazalen te koelen.

Van initiatief tot realisatie

De gemeente Aalsmeer is initiatiefnemer van het project. Zij zijn op zoek naar de duurzaamste energievoorziening voor de wijk Hornmeer. Infinitus Energy Solutions Group heeft daarop de markt verkend en gekeken naar een combinatie van het gebruik van duurzame energie en energiebesparing. Zij zochten samenwerking met lokale ondernemers en had al snel Kindcentrum Triade en Sportcentrum De Waterlelie aan boord. Ook NorthC Datacenters haakte aan en maakte met zijn technische kennis en ervaring over restwarmte hergebruiken het plaatje compleet. Een gedeelde duurzaamheidsvisie werd een realistische fictie. Fertiplant, dat handig op de route ligt, participeerde even later. Met een gezamenlijke duurzaamheidsambitie voor ogen werden de nodige hobbels en uitdagingen overwonnen. Na de start van de daadwerkelijke warmte-/koude-uitwisseling kunnen ook andere partijen participeren. Want extra aansluitingen zijn mogelijk. Met een duurzaam resultaat. Want de CO₂-reductie staat gelijk aan de CO₂-uitstoot van zo’n 74 huishoudens.

Alle neuzen dezelfde kant op

Binnen de gezamenlijke duurzaamheidsambitie heeft elke partij natuurlijk ook zijn eigen motivatie en belangen om aan dit project mee te doen.  Benieuwd naar de drijfveren en overwegingen van alle deelnemende partijen?

Bekijk dan snel de video-interviews